top of page

Rozvoj týmu - Případová studie fotbalisté Argentiny

Tým fotbalistů Argentiny zatím nehraje na Mistrovství světa v Rusku dle svých představ a očekávání svých fanoušku a sponzorů. A to i přesto, že fotbalisté měli dlouhou týmovou přípravu - v řádech mnoha týdnů.


Náprava?


1. Pošleme fotbalisty na školení, aby se naučili lépe hrát fotbal? To sotva. Každý z hráčů tohoto týmu je výborným fotbalistou.


2. Pošleme fotbalisty na školení v oblasti osobního rozvoje? Možná, ale ne každému se tam bude chtít jít a výsledky to přinese většinou ty, že dojdou k poznání, že chtějí dělat něco jiného než fotbal.


3. Přistoupíme k rozvoji týmu holistickým způsobem? Aktuální dění v týmu je pro každého člena jeho zrcadlem. Je pravda, že každý do dění v týmu přispívá svým osobním nastavením. Nejvíce do týmu přispívá svým osobním nastavením jeho leader. Holistický přístup k rozvoji týmu však počítá s tím, že celek je víc než jen pouhý součet příspěvků jeho členů...


Co v týmu sledujeme? Stabilitu. Kreativitu. Produktivitu. Souhru. Komunikaci. Vnímání. Poslání.

Jak s těmito pojmy pracovat?

-----------------------------------------------------

O holistickém fungování celku, psal například i Vladimír Páral ve svém románu: Válka s mnohozvířetem či Franz Fafka ve svém románu Proces. Románu, který je považovaný za jedno z klíčových děl dvacátého století. Hlavní hrdina tohoto románu, Josef K. jakoby se jednoho dne probudil do jiného světa. Nejprve jej nechápe. Pak jej popírá a zesměšňuje. Když to nepomáhá, snaží se tento svět změnit. Brzy zjistí, že to není v jeho silách a tak jej zkoumá, snaží se jej pochopit. Nakonec mu tragicky podléhá.


O čem vlastně příběh Josefa K. je? Myslím si, že jeho příběh je o nepřizpůsobení se systému. Nepodařilo se mu systém změnit, protože byl na to sám. A nový systém budovat nezkouší…


Je mnoho paralelních světů. Máme volbu! Můžeme si stavět své vlastní, nové světy? Se svými vlastními pravidly? Máme pasivně přijmout některý z již existujících světů? Do něj vstoupit a respektovat jeho pravidla? Existuje i třetí cesta? Přijmout některý z existujících světů a pak se jej pokoušet s jinými lidmi revolucí předělat? Či čekat na jeho přirozený, evoluční vývoj a občas tomu trochu napomoci? Který typ člověka jste?



Tomáš Havrda

Program: Golden Flower

Connecting Art and Business

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page