top of page

Studie: Pátrání po duších firem

Studie: "Pátrání po duších firem" je sadou praktických a v praxi prověřených poznání, jak vědomě spolupracovat s firemními energo-informačními poli, za účelem efektivního vedení dnešních společností. Přeji Vám poučné a inspirativní čtení! Tomáš Havrda.

1. Úvod

1.1. Celostní (holistický) přístup pro trvalé odstraňování příčin nežádoucích jevů ve společnostech na úrovni „Firemních duší“.


1.2. Nástroje a postupy pro majitele a manažery firem, jak komunikovat a spolupracovat s „Firemními dušemi“ svých společností


1.3. Cílem mého pátrání je hledat a nacházet pro majitele a manažery firem vhodné způsoby,

jak řídit své společnosti tak, aby měli dostatek energie, času a peněz na odpočinek, na své

zájmy a na lidi, se kterými je jim dobře.


Pozn: „Firemní duše“ je v této Studií název používaný pro skupinová „pole“ firem/ „Firemní vědomí“

2. Témata studie

2.1. Je firma jen o lidech nebo ještě i o něčem dalším?

Často od majitelů a manažerů firem slýchávám, že vše je o lidech. Dovolím si nesouhlasit. Není to všechno jen o lidech. A o čem je firma ještě? Co dalšího je důležité, pokud chcete ve své společnosti něco změnit? To se dozvíte v této Studií.

2.2. Na jaké úrovni konat změny ve firmách tak, aby byly trvalé a efektivní?

Změny ve firmách lze uskutečňovat na různých úrovních, nejčastěji na úrovni tzv. „Vnějších jevů ve firmách“, tj. v oblasti strategického řízení, marketingu, obchodního řízení, procesního řízení, finančního řízení, personálního řízení a dalších oblastech „vnějších“ firemních procesů. Změny v těchto oblastech jsou však nákladné, časově náročné a často se tyto změny „vracejí“ zpět, do původního stavu. Pátral jsem, jak lze provádět změny ve společnostech účinněji, rychleji, levněji a trvanlivěji. A objevil jsem další úroveň, na které lze uskutečňovat firemní změny účinněji. Je to úroveň: „Vnitřních jevů ve firmách“ - úroveň tzv. Firemních sociálních polí“ - říkejme jim „Firemní duše“. Pracovat v této úrovni však není pro každého. Pohybovat se v ní mohou lidé s jasnými vizemi a s čistými záměry.


2.3. Neměňte důsledky, měňte příčiny nežádoucích jevů ve svých firmách!

Důvodem, proč má trvalejší působnost dělat firemní změny na úrovni: „Vnitřních dějů ve firmách“ je proto, že tyto „Vnitřní děje ve firmách“ jsou příčinou pro „Vnější děje ve firmách“. „Opravují“ se tak příčiny nežádoucích jevů ve společnosti a nikoliv jejich následky. V této úrovni je potřeba se naladit na frekvence vysílaných informací od firemních „polí“ prostřednictvím našich cítění a vnímání. Tak se pro majitele společností otevírají nové možnosti - možnosti spolupráce přímo s „poli“ (s dušemi) svých firem.

2.4. Jak komunikovat a spolupracovat s „Firemními dušemi“?

Duším svých společností dáváme různé názvy - například „Firemní kultura“, „Firemní atmosféra“. Pátrat po duších firem je napínavý a niterní proces. Jak už jsem psal - je třeba umět propojit svou duši s duší své firmy. Jen tak lze s duší firmy komunikovat. Když jí cítíte - firemní duši - svou duší. Tak můžete s duší Vaší společnosti spolupracovat - na její cestě za svobodou a prosperitou. Tato Studie obsahuje výčet mých dosavadních výsledků v oblasti možností spolupráce s dušemi firem.

2.5. Z čeho se skládají „Firemní duše“?

Duše firmy, tak jako každé živé bytosti, mají sedm základních energetických center - „Firemních kvalit“: 1. Firemní zajištění, 2. Firemní tvoření, 3. Firemní produktivitu, 4. Firemní cítění, 5. Firemní komunikaci, 6. Firemní vnímání a 7. Firemní poslání. (Srovnejte s knihou Judith, Anodea: Velká kniha o čakrách).

2.6. Nemůžete sehnat do své firmy ty správné zaměstnance?

Pak dejte prostor v procesech své společnosti i Vašim klientům. Jak? To se dočtete v kapitole č.3.

2.7. Co je hlavním úkolem majitelů a manažerů firem?

Hlavním úkolem majitelů a manažerů firem je vytvořit volný prostor, který je určen pouze několika základními principy. Pak už do takto vytvořeného prostoru příliš nezasahujte - jen umožňujte, ať se věci dějí. Nechte „Firemní duši“ i své zaměstnance konat dle jejich vědomí. Vaším úkolem je pouze podporovat rozvoj vědomí svých zaměstnanců a řešit případné konflikty mezi nimi. Také je potřeba, abyste bedlivě sledovali: "Jak-se-věci-dějí" a díky tomu budete vědět "Co-máte-dělat". Více informací o práci se „skupinovými poli“ („Firemními dušemi“) naleznete v kapitole č.4.

2.8. Jak zlepšit atmosféru ve své společnosti?

Oslavujte úspěchy své firmy a chvalte za ně svou firmu. Duše Vaší firmy Vám stále ukazuje cestu, naslouchejte ji pomocí "Firemních meditací". Nutíte své zaměstnance, aby se stali lepšími lidmi? Zvete do firmy různé šamany a své lidi posíláte na různé rozvojové semináře? Není to potřeba. Proč? To se dozvíte v kapitole č.5.Více informací o spolupráci s „Firemním polem“ naleznete v kapitole č.5.

Zobrazení firemního „pole“

2.9. Máte někdy pocit, že si Vaše firma dělá, co chce?



Pak vězte, že i Vaše firma je živá bytost. Vznikla, roste a rozvíjí se. Po určitě době začíná mít své vlastní vědomí, svou vlastní inteligenci, své záměry a své postupy, jak těchto svých záměrů dosahovat. Chcete vědět více? Pak si přečtěte kapitolu č. 6.

2.10. V managementu mají být zastoupeni muži i ženy

Chcete vědět proč? Pak si přečtěte i kapitolu č.7.

2.11. Vzájemné ovlivňování lidských a „Firemních duší“

Chcete vědět více? Pak si přečtěte i kapitolu č.8.

2.12. Slovo autora k této Studií

Cílem této Studie je předat Vám své dosavadní poznatky. Tato Studie obsahuje příklady z konkrétních firem a projektů, ve kterých si ověřuji platnost principů rozvoje společností na úrovni „Firemních duší“. Přeji Vám poučné a inspirativní čtení!

3. Wuwej Community s.r.o. (2018 - dosud)

3.1. Vliv principu „Tvořivého klidu“ na dění ve firmách

„Tvořivý klid“ je čas, kdy za nás tvoří kolektivní vědomí (Rupert Sheldrake používá ve svých knihách a přednáškách název "Morfická pole"). "Tvořivý klid" je překlad čínského slovního spojení „Wu Wei“. Zní to lákavě - my neděláme nic - vše za nás tvoří jakási nadřazená "pole" firemního vědomí. Tvrdíme, že máme nápad či vnuknutí - což je, mimochodem, popření kauzality příčin a následků v jedné úrovni vědomí! Vzpomeňte si na pořekadlo - když dva stejně kvalifikovaní lidé dělají totéž, nedojdou ke stejnému výsledku. Proč? Proč někomu jde vše snadno a jinému vůbec i když toho úspěšného člověka napodobuje? Genetika? Vlohy? Nebo působení "polí"?



Funguje princip "Tvořivého klidu"? Není to jen výmluva pro lenochy? Asi jste si i Vy ve svých životech všimli, že všechny důležité události se Vám i Vašim firmám odehrály, aniž byste se o to Vy nebo Vaše společnosti vědomě zasloužili. Ano, zpětně si umíme zásluhy naše i našich firem na oněch událostech nalézt. Je tomu ale opravdu tak? Zkuste to - někdy si zopakujte namlouvaný postup - k témuž výsledku nepovede.

3.2. Ověření principu „Tvořivého klidu“ v prostředí Wuwej Community s.r.o.

Vznik společnosti Wuwej Community s.r.o. je ověřením, zda princip „Wu Wei“ funguje. Je třeba se ve firmách dřít? Nebo se stačí dobře naladit a vše je vytvořeno jakýmsi "polem"? V prostředí klidu a spokojenosti. Záměrem činnosti společnosti Wuwej Community s.r.o. je uvést do života princip: „Lidé lidem“. Prověřit, zda se klienti a fanouškové firem mohou spoluúčastnit práce na vybraných firemních procesech - když se zorganizují do dobře řízených komunit. Ano, daří se to, tato myšlenka roste a sílí. Je příležitostí, jak se přestat štvát - pro všechny přepracované majitele, manažery, zaměstnance a další spolupracovníky komerčních firem. Dejte prostor svým klientům a fanouškům. Jsme pionýři a prošlapáváme tuto cestu i za Vás. Za spolupráci ve společnosti Wuwej Community s.r.o. děkuji mým kolegům - firemním spolumajitelům: Jakubovi Pacandovi, Heleně Paulíkové, Petru Macháčkovi a Jakubovi Blechovi.

3.3. Ověření principu „Tvořivého klidu“ v prostředí Twisto payments a.s..


V roce 2018 došlo k vytvoření funkčního skupinového pole vědomí komunity klientů a fanoušků (duše komunity) společnosti Twisto payments a.s.. V komunitě zorganizovaní klienti spolupracují již přes rok na řadě projektů a procesů této firmy. U své práce se rozvíjejí, baví se a ještě za to dostávají zaplaceno.

Tipy z kapitoly č.3: Občas nechte za sebe konat „nadřazená pole“. Mnohdy je lepší „umožňovat“ (jen být a nedělat nic) a tím dát prostor k uspořádání věcí a situací tak, jak je to skutečně potřeba.


4. ICA Centre Europe s.r.o. (2010 - dosud)

4.1. Ověření principu „Tvořivého klidu“ v prostředí Komunity ICA

Může fungovat v komerčních firmách taoistický přístup „Wu Wei“? Jakousi laboratoří funkčnosti tohoto principu je projekt: „Rodina svobodně-podnikajících lidí ICA“. Tento projekt zkoumá, jak lze spolupracovat se skupinovým polem vědomí (s duší) komunity sdružených lidí. (Holger Kalweit ve své knize: „Plazma - Pátrání po látce, z níž je utkána duše“ mluví o tom, že skupinová pole vědomí jsou plazmou, zdrojem našich životů a pralátkou všech chemických prvků).



Komunita ICA funguje již od roku 2010. Lidé zde nachází inspiraci i přijetí. „ICA“ nemá žádné organizační struktury, žádné plány do budoucna a nemá ani žádné cíle. Tím je dán klid, který dává prostor pro konání tvořivých sil nadřazených „polí“. Příklad fungování „ICA“ ukazuje, že tvořit klidem, tj. absencí operativních a plánovacích manažerských nástrojů, lze.



Praxe však ukazuje, že nejlepší způsob, jak dosáhnout „Firemní svobodu“ je, aby si firma a zaměstnanci v ní nejprve prošli cestou procesně uspořádané společnosti. Budou tak lépe vnímat hodnoty a přínosy fungovaní „Svobodných firem“.



Příklad fungování pražské "ICA" také ukazuje, že skupinová pole jsou skutečně samo-řídící. V komunitě "ICA" se dosud vždy objevili noví lidé, kteří se, sami od sebe, chopili nějaké kolektivní funkce - když Ti předchozí odešli. Úkolem leadera je pak podporovat rozvoj vědomí ostatních lidí a vyjasňovat případné konflikty mezi nimi. (Tak, jak o tom píše John Heider ve své knize Tao vůdce, která je inspirována druhou nejčtenější knihou světa - Tao Te Ting od Lao-c').

Fota z ICA Setkání v letech 2013 - 2014

4.2. Projekt pro vytvoření nadřazeného „pole“ vědomí

Záměrem společnosti ICA Centre Europe s.r.o. bylo, vytvořit "nadřazené pole" - síť „ICA Center“ v různých městech světa. Leadeři těchto center měli být Češi, kteří v daném místě žijí a podnikají a kteří jsou schopni a ochotni podporovat majitele českých firem v jejich expanzi do zahraničí. V roce 2013 -2014 se v pražském „ICA Centru“ na Pankráci uskutečnila série „ICA konferencí“, kam přijížděli tito lidé sdílet, s lokálními českými podnikateli, své zkušenosti se svým podnikáním v zahraničí. Pražská komunita podnikatelů ICA měla být pro tato nová zahraniční „ICA Centra“ funkčním vzorem. Částečně se tento projekt již realizoval. V různých světových městech vznikla „ICA Centra“ virtuální. Na české podnikatele, žijící a

podnikající v zahraničí, jsou k dispozici kontakty - pro zahájení spolupráce v oblasti expanze produktů českých firem do zahraničí. Z původního záměru vzniku "ICA Centre Amerika", "ICA Centre Asie", "ICA Centre Afrika" již vzniklo první, evropské - "ICA Centre Europe".


ICA Konference: „Podnikání v Rakousku“

ICA též pořádala v prvních letech svého fungování, pro své členy, lokální „ICA workshopy“, na kterých sdíleli své zkušenosti jednotliví lidé této komunity. Cílem těchto workshopů bylo zvýšit podnikatelům v uvedených destinacích znalosti a dovednosti v následujících oblastech: 1. Obchod, 2. Marketing, 3. Finanční řízení, 4. Personální řízení, 5. Strategické řízení, 6. Procesní řízení, 7. Projektové řízení a 8. Osobní rozvoj.


ICA Workshop: Obchodní a finanční řízení

4.3. Výsledky dosavadního působení Komunity ICA

Vytvoření a rozvoj funkčního skupinového pole vědomí komunity podnikatelů (duše komunity), které pozitivně ovlivňuje osobní i profesní životy stovkám lidí. Bez strategie, bez plánování, bez úkolování...

Tipy z kapitoly č.4: Definujte principy „pole“, které tvoříte nebo upravujete. Pak už jen vyjasňujte konflikty a všímejte si, jak-se-věci-ději. Tak budete vědět, co-máte-dělat.


5. Projekt: „Golden Flower“ (2016 - dosud)

5.1. Mapy „Firemních duší“

Projekt "Golden Flower" ukazuje majitelům a manažerům společností, jak mohou pomocí „Firemních meditací“ komunikovat s dušemi svých firem (s nadřazenými sociálními poli firem). Dále pak ukazuje, jak mohou pomocí „Firemních konstelací „vizualizovat“ duše svých společností. Jednou z osob ve „Firemních konstelacích“ může být i bytost firmy. V konstelacích se mohou zobrazovat i bytosti klientů, bytosti dodavatelů. Dále pak i abstraktní bytosti jako je třeba nějaká aktuální událost ve firmě nebo mimo ni.



Dalším z produktů Programu: „Golden Flower“ je i malování „Map Firemních kvalit“ (Mapy Firemních duší) pomocí techniky intuitivní (automatické) kresby. Tyto Mapy vizualizují (kvantitativně i kvalitativně) aktuální kvality „Firemních polí“ společností. Cílem tohoto programu je pak tyto „Firemní kvality“ posilovat a následně i vzájemně harmonizovat.

5.2. Vliv působení „Firemních duší“ na zaměstnance

Firemní duše se mohou rozvíjet i jinak než jen osobním rozvojem zaměstnanců. Jde to i naopak. Nejprve rozvíjejme přímo duše našich firem - pomocí jemného působení vůní, zvuků, vizuálních vjemů, chutí, hmatových podnětů - v interiérech společností. Vše vibruje a rezonuje na různých frekvencích - a to je klíčem k rozvoji požadovaných kvalit duše Vaší firmy. Rozvoj „Firemní duše“ pak působí na rozvoj Vašich zaměstnanců. Není potřeba, aby absolvovali jakákoliv školení.

5.3. Návrat k přirozenému způsobu řízení firem

Pro organizování sociálních polí firem (duší firem) je důležité mít dobrou "Předlohu/ Model", který určuje, jak se má sociální pole firmy „chovat“. Naše lidská těla jsou již mnoho tisíciletí řízena prostřednictvím sedmi hlavních energetických center. Projekt: „Golden Flower“ tyto přírodou vyzkoušené principy řízení přizpůsobil do "Modelu" s názvem „7 center firemního řízení“. Ve firmách, které se řídí tímto "Vzorem/ Modelem", se mohou snadno posilovat žádoucí jevy jako je například „Firemní radost“, „Firemní kreativita“, „Firemní produktivita“, „Firemní loajalita“ a další "Kvality" "Firemní duše" Vaší společnosti. Tento model řízení zároveň dává prostor zaměstnancům, aby si mohli ve firmě vybrat a dělat to, co je baví, aby mohli ve firmách lépe uplatňovat své talenty, své preference a svůj temperament.



Aktuálně jsem již v některých společnostech model pro řízení společnosti na úrovni „Firemní duše s názvem „7 center firemního řízení“ zavedl. Dosavadní výsledky o fungování tohoto způsobu řízení svědčí o tom, že je to správná cesta, jak vytvořit firmě i lidem v ní prostředí, ve kterém se mohou cítit stabilně, tvořivě, produktivně, motivovaně a smysluplně

5.4. Výsledky dosavadního působení Projektu „Golden Flower“

Aktuálně jsme transformovali, pomocí nástrojů (klíčů) Projektu: „Golden Flower“, 16 českých firem. Za spolupráci na tomto Projektu děkuji Ekaterině Kern.

Prezentace Programu: „Golden Flower“ na Konferenci Minerva 21 v roce 2017

Prezentace Programu: „Golden Flower“ na neKonferenci LMC v roce 2016

Tipy z kapitoly č.5: Věci se dějí recipročně. Buď se rozvíjíte Vy a tím rozvíjíte své „pole“ nebo rozvíjíte své „pole“ a tím rozvíjíte i sebe. Mnohdy není třeba absolvovat různé „školení“. Jde to i naopak.

4. ICA Centre Europe s.r.o. (2010 - dosud)

6.1. Vysvětlení příčin některých nežádoucích jevů ve firmách

Myšlenka zkoumat „Firemní duše“ vznikla v projektu: „Energie a Management“. V té době probíhaly Tréninky, Komunitní setkání a výjezdní setkání, které majitele firem upozorňovaly na možnost, že některé nežádoucí jevy v jejich společnostech lze vysvětlit tím, že se na tyto děje ve svých firmách budou dívat jako na chování živých, rozvíjejících se "Firemních bytostí". (Pokud Vás téma „Jemno-hmotných bytostí“ - mezi něž patří i „Firemní bytosti“ - zaujalo a chcete se dozvědět více informací - pak si přečtěte knížku od Tomáše Keltnera: „Transformace vědomí“).

6.2. Výsledky působení Projektu „Energie a Management“

Ovlivnění myšlení desítkám podnikatelů v tom, jak poznávat chování „Firemních bytostí“ svých společností, které mají často své záměry a své názory na způsob naplňování těchto svých záměrů. Tento projekt byl ve své době nadčasový a tak na konci roku 2015 vyčerpal svůj potenciál. Za spolupráci na tomto projektu děkuji manželům Michalovi a Xeně Svobodovým.

Trénink Projektu: „Energie a Management“

7. Projekt: „Muž a žena spolu žijí a spolupracují“ (2014)

7.1. Harmonie ve „Firemní duši“

Na poznatky projektu „ICA“ navazoval i projekt: „Muž a žena spolu žijí a spolupracují“, který rozvíjel vědomí manželských a partnerských párů, kteří společně vedli své úspěšné rodinné společnosti. Záměrem tohoto projektu bylo ukázat na fakt, že „Firemní duše“ potřebuje pro svou vyváženost – harmonií - rovnoměrné zastoupení mužské a ženské energie, přičemž je jedno, zda nositelem mužské energie je muž nebo žena a zda nositelkou ženské energie je žena nebo muž. Často to bylo opravdu naopak - muž byl nositelem ženské energie a žena byla nositelkou mužské energie.

7.2. Výsledky působení Projektu „Muž a žena spolu žijí a spolupracují“

Ovlivnění myšlení desítkám mužů a žen v tom, jak je pro úspěšné fungování „firemních polí“ důležité rovnoměrné zastoupení mužské a ženské energie. Tento projekt byl pro mnohé velmi zajímavým. Skončil však na tom, že lidé ještě nebyli připraveni za tato svá uvědomění platit. Za spolupráci na tomto projektu děkuji své tehdejší partnerce, Ireně Kanátové.

Fota z víkendového workshopu Projektu: „Muž a žena spolu žijí a spolupracují“ v Českém ráji

8. Vzájemné ovlivňování firemních a lidských duší

8.1. „Firemní duše“ - tréninkový prostor pro rozvoj „duší“ lidí ve firmách

Jak moc ovlivňují majitelé a manažeři firemní pole svých společností prostřednictvím stupně rozvoje svých duší? Z výsledků mé praxe vyplývá jistá korelace mezi danými „kvalitami“ lidských duší majitelů společností a zjišťovanými „kvalitami“ duší firemních. Pokud porovnáme „Mapy firemních kvalit“ s „Mapami osobních kvalit“ (viz kapitola č.5 Projekt „Golden Flower) vycházelo mi, jak se silné a slabé stránky „kvalit“ majitelů a manažerů promítaly do „kvalit“ firemních polí.



Majitelé a manažeři společností, i ostatní zaměstnanci, se dostávají do takového firemního prostředí, které jim umožňuje další žádoucí rozvoj jejich osobních „kvalit“. Dá se přímo napsat, že firmy jsou pro rozvoj lidí jakési „tréninkové prostory“.



Možné jsou tyto varianty scénářů: Prvním je - mají lidé, pracující ve firmě, rozvíjet své osobní „kvality“, aby se tak rozvinuly požadovaným způsobem „kvality“ firemní? Druhým scénářem je - mají se nejprve a přímo rozvíjet firemní „kvality“, aby se poté, přirozeně, rozvinuly i osobní „kvality“ lidí, pracujících ve firmě? Způsoby, jak přímo ovlivňovat firemní „kvality“ jsou popsány v kapitole č.5 Projekt “Golden Flower“.



Jsou osobní energie (kvality) lidí, pracujících ve firmě, jediným faktorem, který ovlivňuje firemní „kvality“ nebo tu jsou ještě další faktory, které firemní „kvality“ rovněž ovlivňují? Z výsledků mé praxe vyplývá, že další zásahy do rozvoje firemních „kvalit“ přicházejí z okolních „polí“ - například z konkurenčních firem a z „polí“ nadřazených - například legislativa státu, vývoj příslušného trhu, ve kterém společnost působí a další.



Jednou z možností, jak přímo rozvíjet s firemní „kvality“ vidím také v analogií s již existujícími postupy, jak rozvíjet „kvality“ lidské - naše lidské duše. O „Firemních duších“ je toho totiž v literatuře popsáno dosud málo. Trochu lepší je situace v popisu našich lidských duší. A tak je dobré si prostudovat i toto téma a vnímat tyto analogie - analogie mezi lidskými a firemními dušemi (poli živých organismů).

8.2. Jak vypadá struktura lidských duší?

Domnívám se, že naše duše je malá, upravená část centrálního vědomí (ducha). Jak funguje naše „osobní pole“ (duše/ mysl/ vědomí)? Kde sídlí? (Touto problematikou se zabývá Stanislav Grof, který píše ve své knize: „Za hranicí mozku“ o tom, že naše vědomí, naše mysl, není ohraničená naším mozkem. Naše mysl působí libovolně daleko v našem okolí).



Jak si „upravujeme“ své duše (Životní filozofie/ Postoje)? Své „Postoje“ si tvoříme na základě našich životních zkušeností, přání a záměrů. Naše duše obsahuje soubor pravidel, dle kterých se v našich životech řídíme. Je dobré si tato pravidla nastavit vědomě. Stáváme se tím opravdovými spolu-tvůrci našich osudů (Životních cest). Někdy jsme v koncích, nevíme co dál. Pak je dobré se obrátit na tzv. vzornou sílu ducha, která nám pomůže překlenout naše životní problémy a starosti. (O vzorné síle ducha píše moc hezky v knize: „I Tvoje utrpení má smysl“ Elisabeth Lukasová, členka psychologické školy s názvem: „Logoterapie“, kterou založil Viktor Emil Frankl)

8.3. Kdo jsou další spolu-tvůrci našich osudů?

Jsou to vnější i vnitřní pole, jejichž jsme součástí. Jsou to vědomí našich orgánů či vědomí skupin organizací, do kterých patříme. Ty všechny neustále rozvíjejí naše „pole“ (naše duše). Jak se v tomto chaosu různých tlaků a zájmů zorientovat? Jak poznáme, kdy konáme ze své „Svobodné vůle“ (z vůle vycházející z potřeb rozvoje naší duše) a kdy konáme z cizí vůle (z potřeb a záměrů jiných „polí“)? Majákem je naše cítění. Jak se cítíme v daném okamžiku? Naše cítění nás neustále informuje o stavu naší duše. Naše vnímání nás zase informuje o stavech „polí“ okolo nás.



Vnímání a cítění jsou nástroje, které jsou velmi důležité pro naše svobodné jednání a svobodné fungování. Naše duše si neustále vyměňuje informace s centrálním polem vědomí - pomocí našich nádechů a výdechů. Tyto vyměňované informace si uvědomujeme pomocí našeho cítění - cítíme informace v „polích“ uvnitř nás - a pomocí našeho vnímání - vnímáme informace v „polích“ okolo nás. Tyto informace neustále formují naše duše.

Svým osobním rozvojem poskytujeme nové informace do centrálního pole vědomí. V tomto centrálním poli vědomí jsou tyto informace uložené a zároveň jsou k dispozici pro všechny ostatní lidi. Proto vše, co se naučíme, přináší užitek i ostatním lidem. Ostatní lidé si námi uložené informace „stahují“ z centrálního pole vědomí (z ducha) do svých osobních polí vědomí (do svých duší).

8.4. Co bylo dříve - „Firemní duše“ nebo záměr zakladatele založit firmu?

Vytvořili zakladatelé firem „pole“ své firmy - díky idei, která jim „přišla“ - pravděpodobně z ducha - centrálního pole vědomí – nebo již firemní pole, shromážděné u určité idei, existovalo a vybralo si zakladatele firmy pro své zhmotnění v 3D světě? Z mé praxe vyplývá, že jsou realizovány obě varianty.



9. Závěr a téma příští studie

9.1. Naše i firemní cítění a vnímání je prostředkem pro komunikaci s ostatními dušemi

Kdybych měl závěrem zdůraznit to opravdu nejdůležitější - co by to bylo? Pravděpodobně své poznatky v oblasti cítění a vnímání. Chcete lépe cítit informace z „pole“ Vaší společnosti (cítit, co se ve Vaší společnosti děje) a chcete lépe vnímat informace z okolních „polí“ (vnímat situaci na trhu, ve kterém Vaše firma působí)?



Žijeme v multidimenzionálním světě různých "polí". Ze svého a z okolních "polí" přijímáme informace cítěním a vnímáním. Svými nápady a vnuknutími - vnímáním přijímáme informace z nadřazených "polí". Svými pocity - cítěním přijímáme informace z pole naší firmy a z polí podřazených.

Jsem rád, že touto krátkou studií mohu navázat na pražskou tradici ve zkoumání "polí". V Praze popsal Franz Kavka ve svém románu „Proces“ mistrovsky chování a působení "nadřazeného pole" na „své“ lidi. O působení "mystických polí" rudolfínské Prahy píše i Gustav Meyrink - ve svém slavném románu: "Golem".



Pokud chceme "vědět" (například, co dělat s firmou) a došli jsme v analyticko - logických způsobech poznání ke svým limitům - soustřeďme se na své cítění a vnímání. Jsou skvělými průvodci na našich životních cestách!



Tato Studie, ve které jsem zveřejnil několik příkladů praktického využití pro řízení firem, se zabývá poznatky ve vrstvě č.2 - „Vnitřní děje ve firmách“, tedy poznatky o „Firemních duších“.

9.2. Co můžete v mém pátrání očekávat do budoucna?

I nadále pro Vás budu zjišťovat, jakými dalšími způsoby lze s „Firemními dušemi“ spolupracovat. Těšit se můžete i na mou příští studií, která se bude zabývat tématem spolupráce s „Firemními bytostmi“ na úrovni č.1 - na úrovni „Firemních instrukcí“ (Firemních DNA). Jedná se o vrstvu, která ovlivňuje chování vrstvy č.2 - vrstvy „Firemních duší“ (Firemních polí).



„Firemní změny“, vykonávané na úrovni vrstvy č.1 - vrstvy „Firemních DNA, jsou ještě rychlejší a účinnější než „Firemní změny“ vykonávané na úrovni vrstvy č.2 - na úrovni „Firemních duší“. Aktuálně již tuto metodu v některých vybraných firmách používám. Jedná se především o společnosti, ve kterých jsou jejich majitelé otevření novým poznatkům a novým postupům. Výsledky mých poznání na úrovni „Firemních kódů DNA“ Vám předložím ve své nové studií.

10. Praxe Tomáše Havrdy

  • 2010 - dosud: Vedení projektů firemních změn ve více než 50 společnostech. Specializace: Přechod firem z majitelského na manažerské řízení.

  • 2008 - 2010: Účast na transformačních projektech u mezinárodních firem - projekty M.C.Triton

  • 2005 - 2008: Spolu - uvedení francouzské IT - konzultační společnosti Devoteam na český trh

  • 1996 - 2005: Působení na technických a obchodních pozicích u mezinárodních telekomunikačních firem

  • 1991 - 1996: VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a informačních technologií, Obor: Telekomunikace

11. Použité zdroje

  • Grof, Stanislav: „Za hranicí mozku“

  • Heider, John: „Tao vůdce“

  • Judith, Anodea: „Velká kniha o čakrách“

  • Kafka, Franz: „Proces“

  • Kalweit, Holger: „Plazma - Pátrání po látce, z níž je utkána duše“

  • Keltner, Tomáš: „Transformace vědomí“

  • Lukasová, Elisabeth: „I Tvoje utrpení má smysl“

  • Lao’c: “Tao Te Ting“

  • Meyrink, Gustav: „Golem“

  • Sheldrake, Rupert: „Tao přírody“

12. Reakce čtenářů

“Je to zajímavé. Pro mně je nové, že uvažuješ o firemní duši jako o něčem samostatném od majitelů nebo vedení firmy. Je to neobvyklé vnímání, že by se dala firma ovlivnit na hlubší úrovni, aniž by se změnili lidé, kteří firmu vedou. Po přečtení tvého textu budu více otevřena vnímat, že proces změny může probíhat recipročně :)“

Milena Yasmin Fridmanová, majitelka společnosti: StartOnline s.r.o.

Další citace zde budu průběžně doplňovat. Budu rád, když se k tématům, uvedeným v této Studií, vyjádříte a napíšete mi - i Vy :-)

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page