top of page

Chyby ve firmách

Vyrostla Vaše firma? Gratuluji! Vyhráno však ještě nemáte.


Jak poznáte, že potřebujete projít řádnou „transformací“ ve své firmě?

Začnou Vás na to upozorňovat Vaši zaměstnanci. Začne „zadrhávat“ Vaše firemní kultura. Jako první vázne firemní komunikace…

Níže uvádím nejčastější chyby firem při přechodu z malé na střední velikost, se kterými se ve své praxi Enterprise Architekta setkávám:


1. Chybí procesní řízení. Ve společnosti se automatizují firemní procesy drobnými IT aplikacemi, aniž by se před tím tyto procesy optimalizovaly.


2. Chybí koncepčnost. Firmy konají úpravy a dílčí změny jen v jedné z níže uvedených oblastí řízení, aniž by ošetřily dopady těchto úprav a změn i v dalších oblastech řízení: Obchodní řízení. Personální řízení. Finanční řízení. Procesní řízení. Strategické řízení.


3. Chybí nové firemní procesy. S přibývající velkostí firmy přibývají na důležitosti nové procesy - například: Řízení oběhu dokumentů, Řízení znalostí, Řízení informační bezpečnosti a další.


4. Chybí centrální řízení firmy. Do firmy přichází lidé, kteří očekávají řád - silné, centrální vedení. Dále očekávají vyšší míru komfortu a benefitů. Z firmy odcházejí lidé, kterým vyhovovalo decentralizované řízení, ve kterém měli velkou míru samostatnosti.


5. Chybí personální řízení. Lidé ve firmě nestíhají plnit své úkoly. Do neorganizované firmy přicházejí neefektivní lidé, kteří by se do ni nedostali, při dobře řízených personálních procesech.


6. Chybí centrální architektura firmy. Dílčí, „přechodná“ řešení neefektivních procesů. Přibývající brigádníci na poloviční úvazky. Tyto a další faktory snižují adaptivnost firmy. Při budoucích změnách na trhu se Vaše firma zadrhne. Ztratí konkurenceschopnost.


7. Chybí know-how v oblasti řízení firmy. Majitelé a manažeři se dostatečně rychle nevzdělávají v manažerských a vůdčích dovednostech. Firma majitele a manažery „přerostla“.


8. Chybí centrální IT architektura firmy. Nepropojené, přibývající IT aplikace vyžadují čím dál větší pozornost, čas a účast zaměstnanců.


9. Chybí centrální business architektura firmy. Dosavadní manažeři z firmy odcházejí a noví nevydrží dlouho v chaotickém a neorganizovaném prostředí.


Potýkáte se ve své firmě s některými z těchto problémů?


Pokud ano, je na čase ve Vaší společnosti nastavit centrální Business a IT architekturu, která Vám umožní flexibilitu v reakcích na požadavky zaměstnanců, klientů, státní správy, veřejnosti i dodavatelů.


V případě zájmu o více informací se s Vámi rád setkám - využijte mých 15-ti let zkušeností s vedením transformací ve více než 50 firmách - viz seznam referencí na první straně této mé webové prezentace.


Společně ve Vaší společnosti nastavíme jednotné řízení s decentralizovanými prvky. Vaše společnost tak bude dobře připravená pro svůj další růst a prosperitu.


Těším se na spolupráci s Vámi :-)!

Tomáš Havrda

M: 602 275 207

E: tomas.havrda@ica-centrum.eu

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page