top of page

Vánoční povídání o duších firem

Před vánoci jsme s přítelkyní navštívili jeden svátečně vyzdobený zámek. Místní průvodkyně nám nadšeně popisovala příběhy tamějšího šlechtického rodu. Ukazovala nám rodokmen, erb, pečeť a dokonce i heslo tohoto rodu. Proč si šlechtické rody dávaly tolik práce s udržováním tradic a rituálů?


Proč má každý stát svou vlajku, znak, pověsti, hymnu? Proč jsou symboly důležité? A proč mají sportovní kluby své dresy?


Zkusme to společně prozkoumat. Symboly nás s něčím propojují. Používáním symbolů vyjadřujeme naší příslušnost k něčemu. Ale k čemu? Ke šlechtickému rodu, ke státu, k oblíbenému sportovnímu klubu.


Co mají společné šlechtický rod, stát, sportovní klub? Vždy se jedná o skupinu lidí, které něco spojuje. Co je spojuje? Jaké výhody nám přináší patřit k nějakému šlechtickému rodu, k nějakému státu, k nějakému sportovnímu klubu? Jsme silnější? Máme více pravomocí? Máme lepší přístup k finančním a dalším zdrojům?


Co když chci být příslušníkem nějakého šlechtického rodu? Jak to zařídit? A co když již jsem příslušníkem nějakého šlechtického rodu a chci něco, co má jiný šlechtický rod? Uloupím jim to? Vyvolám válku? Jak je to krásné, padnou za vlast! Bránit svoji zem. Koho ale bráním? Proč je pro nás důležitější někam patřit více než náš život?


Pojďme to otočit. Co když je to naopak? Že my patříme „něčemu“? Že patříme k nějakému šlechtickému rodu, k nějaké zemi, fandíme nějakému sportovnímu klubu. Jsme tak v moci něčeho „vyššího“. A toto „vyšší“ nás ovládá natolik, že jsme kdykoliv ochotni za „to“ bojovat i položit svůj život.


Co je to to „vyšší“? Pouhým zrakem to nevidíme. Má „to“ ale nějakou formu - stát, rod, sportovní klub. Má „to“ nějaké své symboly - hymna, vlajka, znak, historie. A hlavně, jsme s „tím“ nějak propojeni.


A co firma? Je to také nějaká entita? Má název? Má symboly? Firemní sídlo? Tradici? Poslání? Je firma živá bytost, která se rodí, vyvíjí i zaniká?


Za jakým účelem vznikají firmy? Umíme se svými firmami komunikovat? Jak můžeme své firmy posilovat, aby nejen přežily, ale aby byly silnější a mocnější? Co jiného rozhoduje o tom, že některé firmy jsou úspěšnější než jiné?


Co třeba to, že: čím má firma více energie, tím je vlivnější? Nebo třeba to, že: čím je firma lépe propojena se zdroji informací, tím je úspěšnější? Jak zajistit, aby měla firma více energie? Tím, že musí být dobře “uzemněná”. A jak zajistit, aby firma byla propojena se zdroji důležitých informací? Tím, že musí být dobře “napojená”.


Co zajišťuje, že jsou firmy dobře uzemněné a dobře napojené? Energetická centra. A má firemní bytost, tak jako my, lidé, svá energetická centra? Své čakry? Svou „Firemní duši“? Pokud ano, co tato centra firemního řízení zajišťují?


Během 15 let jsem vedl transformační projekty ve více než 50 českých firmách. Viděl jsem zde, jak dosud běžně užívané způsoby firemního řízení ztrácejí čím dál více na své účinnosti. Co tedy dělat jinak? Chcete získat a udržet tvůrčí, loajální a angažované zaměstnance? Pak hledejte inspiraci ve svém těle. Jak jsou řízena naše lidská těla? Pokud se rozhodnete řídit své společnosti prostřednictvím metody: „Firemních kruhů“, tak se navracíte k přirozenému a mnoha tisíci lety osvědčenému způsobu řízení všech živých bytostí - prostřednictvím energetických center.

Jak mohou lidé ve firmách s těmito “firemními centry” spolu-pracovat? Pro odpověď na tuto otázku se vraťme na začátek - k příkladu šlechticů, kteří tyto znalosti a dovednosti měli a uměli je využívat pro to, aby jejich rody byly silnější a úspěšnější. Co, že to říkala ta průvodkyně na zámku? Ukazovala nám šlechtický erb, mluvila o tradicích a historií rodu. Viděl jsem obrazy, na kterých byli namalováni všichni příslušníci šlechtického rodu. Šlechtici měli i další „nástroje“, jak se svými „rodovými centry“ spolupracovat. Měli svá pravidla a principy, které museli dodržovat. Pak se o ně jejich rod postaral. Když se oni dobře starali o svůj rod. Byla to vzájemná symbióza, která jim umožňovala žít kvalitní a naplněný život. Pro koho žijeme své životy my?


Symbolika starých šlechtických rodů byla “zakódována” do mnoha podob. Půdorys šlechtických sídel, cesty v zahradách, obrazy na stěnách, funkce jednotlivých místností, hudba, vůně, šperky, zbraně, způsoby modliteb… Tímto a dalšími symboly vědomí lidé již odnepaměti komunikují s nadřazenými “energo-informačními poli” ať už je nazýváme stát, sportovní klub nebo firma.


Jak můžeme ovlivňovat prostředí a atmosféru ve svých firmách? Pátrání po odpovědích na tuto otázku se stalo mým životním posláním. Stručně řečeno - atmosféru ve firmách ovlivňujeme především naší přítomnosti. Tedy tím, jak nám fungují naše osobní energetická centra. A také, samozřejmě, i naší každodenní prací.


Během vedení transformačních projektů ve firmách zjišťuji, že přímý vliv na kvalitu firemní atmosféry má i volba slov, která při každodenní interní firemní komunikaci používáme. A také výběr výzdoby interiérů firem - obrazů, barev, vůní, hudby. Všechny tyto a další jevy ve firmách v sobě nesou frekvence, ze kterých se pak skládá frekvence celková - “Firemní duše”, kterou sice nevidíme, ale velmi dobře víme, zda se cítíme na pracovišti dobře nebo ne.


Funguje vše skutečně tak, jak o tom tady píši? Pojďme se vrátit zpět, na návštěvu zámku a pozorně se znovu zaposlouchat do všeho, co nám průvodkyně vypráví. Slyšíte? Právě nám vypráví o tom, že tamní šlechtický rod měl nejen privilegia, ale i své povinnosti, odpovědnosti a s tím související závazky, které museli všichni jeho členové dodržovat a naplňovat. Mezi tyto povinnosti patřilo organizování obrany území, zajišťování udržitelného rozvoje panství, zachovávání stability, zajišťování potřebných zdrojů, uplatňování inovací, vytváření vhodných podmínek pro život poddaných.


K tomu, aby se všechno dělo tak, jak má, byli příslušnici šlechtického rodu nuceni dodržovat osvědčené principy a postupy, které jim zanechali jejich předci. Jedním z nejvyšších principů bylo zajistit, aby jejich šlechtický rod sílil a prosperoval.


K tomu, aby šlechtický rod sílil a prosperoval, bylo potřeba si udržet dostatek lidí na svém panství, kteří svojí každodenní prací (svojí energií) přispívali k posilování „pole“ šlechtického rodu. A pokud byla práce poddaných efektivní, tj. pokud přinášela dostatečný zisk, mohl si šlechtický rod dovolit expandovat. Ať už na jiná území, zakládat modernější výrobní postupy, přilákávat na své území další lidi a jiné možnosti.


Slyšíte to? Kdo sílí? Kdo prosperuje? Kdo komu „slouží“? Šlechtic slouží svému rodu! Rod je jen jiný název pro „energo-informační pole“, jehož je šlechtic součástí. Zrovna tak majitel firmy slouží své firmě, jejíž je součástí. Rozdíl mezi šlechticem a majitelem firmy je podstatný. Zatímco šlechtic velmi dobře věděl, jak a čím posilovat „energetické pole“ svého rodu, typický český majitel společnosti většinou nemá o znalostech práce s firemními energiemi ani tušení. Proto se často stává, že ho firma přeroste a postupně zničí - sociálně i zdravotně.


Nejlepší je být s firmou (s firemním energo-informačním polem) v rovnocenném, partnerském vztahu. Kde však máme brát znalosti pro práci s energiemi ve firmách? Pomoc je blíže než tušíme. Zajděme si na nejbližší zámek a pozorně poslouchejme, co nám průvodkyně o majitelích zámku vypráví!


Autor: Tomáš Havrda - již 15 let vedu projekty firemních transformací, jsem spolu-autorem programu: „Golden Flower“ - pro rozvoj lidí i firem, spolu-majitelem společnosti Wuwej Community s.r.o. a leaderem „Komunity svobodně-podnikajících lidí ICA“.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page