top of page

Archetypy

Máte teď chvilku času na sebe? Nalezněte se v charakteristikách následujících Archetypů. Pokud chcete něco změnit - posilte své energie v daných čakrách.


Znalost archetypů nám pomáhá vnímat naše vnitřní vzorce (Instrukce), podle kterých se v životě chováme.


Rozpoznáním jejich působení můžeme změnit svůj život tak, aby nás naplňoval a uspokojoval po všech stránkách.


Matka Země a Oběť (Čakra č.1)


Matka Země Obecně spojována s výživou, péčí a bezvýhradnou láskou. Rozpoznáním Matky Země ve vašem nitru (bez ohledu na pohlaví) si uvědomíte, že si dokážete sami zajistit veškeré tělesné a emotivní bezpečí, které potřebujete. Prakticky tuto schopnost můžete rozvíjet tím, že se začnete starat o dítě uvnitř vás, své domácí prostředí budete udržovat bezpečné a uklidňující, čas od času se sami k sobě zachováte mateřsky a v afirmacích se přihlásíte k tomu, že není nic, co byste – sami nebo s pomocí druhých – nemohli zvládnout.


Oběť Pokud máte pocit, že jste oběť, stáváte se zranitelným, neuspokojeným, a proto nezakotveným, neboť každé zklamání, odloučení či ztrátu chápete jako událost, již nemůžete ovládat ani změnit. Podvědomě se možná dodnes pokládáte za dítě, které nemůže vstát a samo se nakrmit, a tak musí spoléhat na druhé.


Teprve vědomí, že je ve vaší moci zajistit si vše, co potřebujete, může všechny vaše zážitky včlenit do rámce příležitostí k soběstačnosti, síle a emotivní jednotě. Proměna onoho negativního archetypu vyžaduje převzetí osobní zodpovědnosti za vlastní život a vědomí, že máte možnost volby a že si od života zasluhujete to nejlepší.


Císař/ Suverén a Mučedník (Čakra č.2)


Císař Lidé mající radost z fyzické existence a zároveň jí respektují. Milují hojnost a pohodu, vysokou úroveň potěšení. Uvědomují si, co si zaslouží, hlavně mít se dobře, užívat si pohodlí, jídla a určitou míru luxusu. Nejsou moc duchovně založení a ve fyzickém světě se cítí dobře a těší se z dobrého života.


Suverén Archetyp těch, kdo všemu, co je na životě dobrého, umožňují začlenit se do jejich každodenní zkušenosti. Jsou to magnetické osobnosti, jejichž společnost každého těší, na rozdíl od mučedníků, kteří navozují pocity viny. Tito jedinci nemusí vždy žít život plný kouzel, jde jen o to, že při střetu s náročnou situací v ní nacházejí pozitivní příležitosti k růstu a rozvoji. Spolu s lícem rádi přijmou i rub s vědomím, že život je plný světlých i tmavých odstínů, kladných i záporných prvků, dobrého i zlého. Pro suvenéna tohoto světa je velmi důležité uspokojovat vlastní touhy. Život podle nich oplývá dary a oni si stejně jako kdokoli jiný zasluhují svůj podíl na kráse a odměnách, které je obklopují, včetně sexuálního naplnění. Sex pro ně není nic hříšného, nýbrž činnost, kterou je třeba oslavovat a radovat se z ní. Suveréni ke své sexualitě přistupují tvůrčím způsobem a dosahují v této důležité životní sféře uspokojení. Místo nevýhod se neustále ohlížejí po uspokojení a docházejí tak k závěru, že právě jim je život nabízí.


Mučedník Sami se připravují o jednoduchá potěšení. Mají pocit, že byli ošizeni, ochuzeni, o to, co je v životě dobré a tak se trestají tím, že si zakazují pohodu, teplo, pohodlí, po čem touží. Mají v sobě hodně viny, kterou promítají do ostatních a tím je nutí, aby tím též trpěli.

Oproti Oběti je u Mučedníka méně pravděpodobné, že bude svůj život plný utrpení (nebo to, co tak vnímá) přisuzovat vnějším příčinám, ale obě skupiny sdílejí názor, že si nic lepšího nezasluhují. Mučednictví zahrnuje pád do jámy sebelítosti bez jakékoli motivace k odstranění negativních postojů, které k této situací přispívají. Životy Mučedníků jsou zaplaveny pocity nedostatku, skýtajícím oprávnění k tomu, aby své názory a chování neměnili: ve světě prostě není dost štěstí pro všechny – a oni si vytáhli špatný los. A tak pobrekávají a stěžují si, ale nic nepodniknou. Místo aktivní touhy po změně a vývoji dávají přednost pasivnímu přijímání života. Pokud matky neberou náležitý ohled na osobní potřeby a touhy, často se z nich stanou mučedníci.


Bojovník a Sluha/ Nevolník (Čakra č.3)


Bojovník Silná osobnost s naprosto jasným vědomím svého "Já. Ví kým je sám v sobě i ve vztahu se světem. Jeho vědomé Já není nabubřelé ani slabé. Má vnitřní sílu a odolnost, aby dovedl své sny do realizace/skutečnosti. Má výdrž zvládnout, jak fyzicky náročné životní zkoušky, tak emočně. To samé se týká výzev. Je-li třeba, bojuje pro vítězství, lásku a slávu Boží.


Sluha Člověk, co má smysl pro osobní identitu ukotvenou ve vnějším světě, hledající potvrzení sebe samého u druhých. Velmi těžce pracuje na tom, aby ho druzí uznávali. Sabotuje sám sebe, tím že svou sílu dává ostatním. Nechává na nich, aby oni určili kdo a kým je a co má dělat. Energii ztrácí tím, že se snaží všem zavděčit pro uznání, které sám sobě nedokáže dát.


Nevolník Není tak disfunkční jako Oběť a Mučedník (archetypy prvních dvou čaker), ale i on navazuje na témata nedostatku uznání a odměny. Nevolníci jsou poddajní a přijímají závislost na druhých, čímž jim předávají zodpovědnost za své štěstí. Pokud jsou milováni, podkládají za příčinu to, co dělají, nikoli to, co jsou. Podvědomě proto vyhledávají vztahy, které tento dojem posilují. Nevolník se může dostat pod vliv manipulativních, dominantních partnerů (kteří se vůči němu často dopouštějí násilí a urážek) anebo kolegů v zaměstnání, pro které snad ovladatelný a nevýrazný Nevolník představuje palivo pro pocit vlastní důležitosti. Vnější uznání, po kterém nevolníci zoufale touží, se bohužel nedostavuje – neboť podmínkou je, abychom se naučili vážit si sebe samých a ctít se. Je nutno potlačit vnitřní elegii “Nejsem hoden” a nahradit ji hlasem skutečného pocitu vlastní hodnoty.


Milenec a Herec (Čakra č.4)


Milenec Má schopnost milovat bezvýhradně. Takoví lidé nepotřebují, aby je druzí udržovali nad vodou, otevřou svá srdce a sdílejí své sebepřijetí s druhými. Tito štědří lidé se bez mentálních zábran upřímně nabízejí druhým, protože vědí, že jádro jejich bytí je spolehlivě zabezpečeno. Jsou ve stálém kontaktu s vlastními emocemi, a tak k osobním vztahům přistupují uvolněněji, s vědomím toho, že odpuštění a soucit, které jejich disfunkční protějšky vyžadují od druhých, mohou kdykoli získat z vlastního nitra.


Milenec Středem bytí tohoto člověka je pevně zakořeněn v srdci. Miluje zásadně bezpodmínečně. Dává teplo a přijetí a tím druhým léčí ta zatvrdlá a schoulená místa. Vyzařuje laskavost, teplo a přijímá všechno a všechny. Jeho láska sjednocuje a zahrnuje ty, kteří stojí mimo. Uvědomuje si, že milovat znamená žít a proto všechny miluje. Potkáte-li takového člověka ve svém životě, pak vám život změní.


Herec Tito lidé maskují osobní zranění tím, že si hrají na “zamilované” – což je velmi odlišná zkušenost od skutečné lásky k druhému. Rozvíjejí teoretický, mozkový přístup, aniž by do vztahu vkládali srdce a duši.


Herec Láska těchto lidí zahrnuje spoustu podmínek. Je tedy podmínečná. Mají své představy o tom, koho a jak milovat a proč. Jakmile se někdo dostane mimo hranice jeho představ, tak mu svou lásku neprojeví. Tito lidé milují omezeným způsobem a přesně tak, jak byl on sám milován - s posuzováním, s předsudky, kritickým přístupem, k tomu, co nezapadá do rámce jeho pohledů na věc. Ovlivněných pohledů. Miluje spíš podobu toho, jak taková láska vypadá, než aby jí skutečně cítil a proto se jeho vztahy často rozpadají a brzo končí. Nerozvíjejí schopnost udržet lásku ve svém srdci.


Komunikátor a Tiché dítě (Čakra č.5)


Komunikátor Člověk, který žije v plné integritě. Tito lidé říkají pravdu, jak nejlépe umí. Jsou schopni vyjádřit veškeré své pocity slovy a hájit svá přesvědčení. Umějí říci NE, když je potřeba a jejich slovům se dá věřit.


Tiché dítě Jde o člověka, který potlačil svou schopnost vyjádřit se. A to buď z důvodu strachu a nebo studu. Skrývá své pocity a není spojen se svou vyšší pravdou. Neumí říci NE, ale jen ANO, i když si NE myslí.


Moudrý člověk a Intelektuál (Čakra č.6)


Moudrý člověk Tento člověk pěstuje svou moudrost. Tito lidé nabízejí to nejlepší ze sebe, aby mohli pomoci ostatním. Povzbuzují druhé, aby se věnovali duchovním záležitostem a fyzickým dobrodružstvím a vedou nás k tomu, abychom pro sebe činili prospěšná a zdravá rozhodnutí. Žijí podle principů vesmíru a věří, že život je provede více či méně úspěšnými obdobími života.


Intelektuál Tito lidé se staví jen z racionálních a analytických myšlení, aniž by do toho zahrnuli emoční a duchovní stránku života. Málokdy se na situace dívají z celkového pohledu a jejich rozhledy jsou omezeny, protože věří jen obecně užívaným myšlenkám/předsudkům/zevšeobecňování. Je velmi odsuzující a kritický v pohledu na věc, situaci.


Guru a Sobec (Čakra č.7)


Guru Člověk, který si uvědomuje, kým je. Uvědomuje si, že jím proudí božská síla a ztotožňují se s ní jako se základní podstatou své bytosti. Nechává život, aby jím proudil a pohyboval jím a unášel ho stále hlouběji do čirého vědomí.


Sobec Je člověk, který si myslí, že pouze úsilí a snaha je ponese životem. Věří ve svou oddělenost od celistvosti, a že jen jejich úsilí a snaha určují výsledek jeho života.


Zdroj: www.tisicekvetu.blogspot.cz a další zdroje na internetu


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page